Sarcina cu risc obstetrical crescut
Ce este sarcina cu risc ?
Sarcina cu risc crescut este acea sarcina in care anumite afectiuni patologice expun mama sau fatul sau pe amandoi unor riscuri de complicatii care depasesc riscurile obisnuite ce pot aparea in timpul sarcinii, la nastere sau dupa.
Cand consideram ca o sarcina este cu risc crescut?
O sarcina poate fi considerata cu risc crescut din mai multe motive. Acestea pot fi impartite in mai multe categorii: cauzematerne si fetale.
Printre factorii materni putem enumera: varsta inaintata a mamei (> 40 ani), varsta foarte tanara (< 15 ani), excesul ponderal sau obezitatea, istoricul unor complicatii la sarcinile anterioare (deces intrauterin, avort, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, macrosomie fetala, preeclampsia-eclampsie), hipertensiune arteriala, incompatibilitate Rh, mare multiparitate, diabet gestational, hemoragiile in trimestrul 3 sau la nastere, infectiile (urinare, stari febrile prelungite), urgente chirurgicale (apendicita acuta, colecistita acuta), sarcina prelungita cronologic, boli cronice preexistente sarcinii (lupus eritematos sistemic, astm, TBC, anemii congenitale, hepatite cronice, boli cardiace, cancerul de san sau col uterin, limfoame, infectia HIV, boala Crohn, colita ulcerativa), patologia uterina (fibroame, malformatii uterine), istoric familial sugestiv.
Fatul poate fi afectat in viata intrauterina in cazul in care gravida contacteaza unele infectii (rubeola, varicella).
Fatul poate fi considerat expus unui risc crescut atunci cand screening-ul din trimestrul 1 si/sau 2 deceleaza anomalii sugestive pentru boli genetice sau malformatii (cardiace, renale, digestive, etc). Pentru stabilirea diagnosticului se impun investigatii speciale (biopsia de vilozitati coriale, amniocenteza).
Cum trebuie urmarita o sarcina cu risc crescut ?
Spre deosebire de gravidele sanatoase cu feti sanatosi, care pot fi supravegheate pe parcursul sarcinii de medicul de familie si de moase, gravidele cu risc crescut trebuie urmarite de un obstetrician specializat in acest domeniu, care la nevoie va organiza un consult interdisciplinar (neonatolog, chirurg pediatru, specialist in medicina interna, hematolog, anestezist, etc) pentru a decide cea mai buna conduita in sarcina si la nastere.
Frecventa vizitelor si investigatiile recomandate sunt dictate de evolutia gravidei si a fatului. Momentul nasterii si modul de nastere sunt decizia echipei multidisciplinare care gestioneaza cazul.
Spitalul Filantropia este o unitate medicala de nivel 3 care poate oferi o ingrijire profesionista completa gravidelor cu risc obstetrical crescut printr-o echipa complexa de specialisti (obstetrician, obstetrician supraspecializat in sarcini cu risc, specialist in medicina fetala, neonatolog, genetician, anestezist, psiholog).
Prin parteneriate cu alte institutii medicale de nivel 3, cu profil de chirurgie pediatrica, medicina interna, hematologie, oncologie medicala, chirurgie, imagistica medicala, Spitalul Filantropia ofera o ingrijire completa pentru mama si fat, fiind un adevarat Centru de Sanatate al Femeii.