E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

CULTE 3
CULTE 1
CULTE 2

Capela Spitalului Clinic Filantropia

In incinta Spitalului Clinic Filantropia , la intrarea principala din corpul A,  se afla  Capela Spitalului cu hramul Sfintilor Cosma si Damian,  unde se celebrează Sfanta Liturghie si de unde se poate obtine asistenta religioasa si spirituala. Pictura a fost refacuta in anul 2006, iar  ca slujitor al Domnului este parintele  Sorin Petre Georgescu

Scurt istoric al Capelei Spitalului Filantropia

Capela Spitalului Filantropia a fost zidită odată cu spitalul, incepand cu anul 1813, in cinstea Sfintilor martiri Cosma și Damian, doctori fără de arginti. Ctitori de seamă au fost Mihail Kutuzov, general rus inrudit cu familia Cantacuzino, Ecaterina Codreanu, Grigore Băleanu – ban al Capitalei, Ioan – Voievod Caragea, medicul Constantin Caracaș, dar si multi alții care au contribuit la edificarea spitalului si a capelei.

In aceeași perioadă, in interior, a fost amenajat baptisteriul maternității – actuala capelă – cu Hramul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, pictat pe peretele de răsărit.  Pe peretele de sud este pictată scena Botezului Domnului. Pictura este realizată de Gheorghe Ioanid in stilul școlii Tattarăscu, in anul 1885, conform pisaniei de pe peretele vestic. După alte documente, in anul 1883.

În anul 1949, odată cu extinderea spitalului, s-a hotărât dărâmarea capelei Sfinții Cosma și Damian.  O parte din odoarele de mare valoare ale capelei au fost depozitate la biserica Mavrogheni, de unde, unele au fost preluate de Muzeul Național de Artă ( ușile diaconești, pictate de Gh. Tattarăscu, icoanele împărătești si alte icoane de pe tâmpla de lemn, semnate de Nicolae Grigorescu).

La biserica Mavrogheni au fost descoperite piatra de temelie, moaștele din piciorul Sfintei Mese și Sfântul Antimis, semnat de Patriarhul Nicodim in 1939, împreună cu un document olograf semnat de preotul Nicolae Popescu, care era confesorul spitalului când a fost dărâmată capela. După cum mărturisește in document, el însuși a luat toate acestea pentru a le feri de profanare și le-a așezat sub Sfânta Masă a bisericii, unde se află până azi.

Actuala capelă a spitalului – fostul baptisteriu – a preluat si hramul fostei capele ( Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia, prăznuiți la 1 noiembrie) pentru a nu lăsa negura uitării să se așterne peste istoria unei bisericuțe de sine stătătoare care a existat in curtea Maternității Filantropia.

Capela actuală se află in interiorul spitalului, la o intersecție de holuri, in aripa veche. Prin purtarea de grijă a unor oameni credincioși acest monument de artă s-a păstrat până în zilele noastre. Astfel, in perioada comunistă, pereții capelei au fost placați cu pereți falși, sub care s-au păstrat picturile de o mare valoare artistică și duhovnicească, in acest spațiu funcționând un birou al aparatului de conducere.  După caderea comunismului, pictura murală a fost scoasă la lumină si restaurată prin grija Profesorului Gheorghe Peltecu, directorul spitalului din vremea aceea, in două rânduri : in 1996 cu contributia Fundației Hondol și in 2006 cu ajutorul familiei Ioana si Jean Valvis.

După restaurare a fost amenajată pentru slujire si a funcționat ca și capelă a spitalului, având preot slujitor.

In anul 2020 capela a fost reamenajată și împodobită cu iconostase sculptate din lemn de stejar, cu icoane pictate pe foiță de aur, iconostase care delimitează un altar de mici dimensiuni. I s-a dat astfel aspectul unei biserici in miniatură, in care se săvârșește Sfânta Liturghie duminica și în sărbători. Aici își găsesc alinare sufletească, întărire și binecuvântare atât pacientele cât și personalul spitalului.

Astfel, in Spitalul Iubirii de oameni – Filantropia, dragostea și grija față de oameni se manifestă in mod real, așa cum au vrut cei care au pus bazele acestui spital în  urmă cu mai bine de două secole, slujind  omul în întregul lui : trup și suflet.