E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

NVDC – Nasterea vaginala dupa operatie cezariana

Spitalul Clinic Filantropia sustine gravidele care au deja o operatie cezariana, in decizia lor de a incerca sa nasca vaginal ulterior (TOLAC – Trial of labour after cesarean section)

 Beneficiile unei nașteri vaginale sunt multiple. Nașterea vaginală este cel mai natural proces pentru nașterea unui copil. Este asociat cu cele mai mici riscuri pentru mamă. Perioada de recuperare postpartum este de obicei mai mică și mai puțin dureroasă în nașterea vaginală. 
După cum probabil știți, sunt riscuri în orice procedură sau tratament medical sau chirurgical. Chiar starea de graviditate include riscuri, așa cum sunt riscuri în activitățile zilnice, cum ar fi șofatul. 
  Următoarea listă este destinată să vă ofere informații în încercarea de a naște vaginal după ce ați avut o operație cezariană. Această procedură este numită naștere vaginală după operație cezariană (NVDC). Riscurile încercării unei nașteri vaginale după cezariană trebuie cunoscute înainte de a lua o decizie finală. Studiile au arătat că nașterea vaginală după cezariană se produce cu succes în 50-80% din cazuri. Aceasta înseamnă că 20-50% din gravide, cele care nu pot naște vaginal, vor naște prin operație cezariană.
  Deși orice complicație obstetricală poate apărea (sângerare, suferință fetală, etc.), există o singură complicație majoră asociată cu NVDC – riscul de ruptură a cicatricii uterine. Acesta este în jur de 1%. Aceasta poate pune în pericol viața mamei și a fătului și trebuie rezolvată prin operație cezariană de urgență. 

  Candidate ideale pentru NVDC (rată de succes >70-80%):

  • O singură operație cezariană segmento-transversală joasa în antecedente
  • O naștere vaginală în antecedente, fie înainte fie după operația cezariană (rată de succes 95%)
  • Travaliu debutat la ≤40 săptamâni cu greutate fetală corespunzătoare (<4000g), col pregătit pentru naștere
  • Au avut ca indicație la operația cezariană anterioară o situație care este putin probabil a se mai repeta (prezentație distocica – rată de succes 75%; traseu CTG anormal – 60% rată de succes; disproportie cefalopelvică sau oprirea secundară a travaliului- 54% rată de succes)
  • Intervalul de timp de la operația cezariană mai mare de 12 luni
  • Absența afecțiunilor medicale materne asociate (hipertensiune, diabet, astm, boli renale, boli cardiace)
  • Travaliul și nașterea să se producă într-o unitate dotată cu toate facilitățile necesare (obstetrică, bancă de sânge, terapie intensivă, neonatologie).

  Nu recomandăm NVDC următoarelor gravide:
  • Operație cezariană prin incizie uterină verticală, în T sau în J, sau tip de incizie necunoscută în antecedente (risc de ruptură uterină 6%)
  • Ruptură uterină în antecedente
  • Placentă jos inserată cu suspiciune de aderență anormală
  • Altă prezentație decât prezentația cefalică
  • Feți estimați ecografic peste 4000g (cu excepția gravidelor care au născut vaginal feți cu greutate mai mare de 4000g)

  Situații particulare:
  • Sarcina prelungită peste 40 saptamani scade șansa de NVDC (în cazul consimțământului informat al gravidei se poate declanșa nașterea prin amniotomie)
  • Sarcina gemelară (rata de ruptură uterină este similară sarcinilor unice, în cazul absenței altor contraindicații obstetricale)


  Analgezia în travaliu. Analgezia epidurală poate fi utilizată pentru diminuarea durerilor pe parcursul travaliului. Nu este dovedit faptul că aceasta ar masca simptomele rupturii uterine sau ca ar reduce rata de succes a NVDC.

  Evaluarea riscului de ruptură uterină. Măsurarea ecografica a grosimii peretelui segmentului uterin inferior sau a cicatricii uterine a fost studiată pentru a identifica posibilele gravide cu risc crescut. În prezent această tehnica imagistică nu a fost dovedită a aduce vreun beneficiu.

  Travaliul. În timpul travaliului pot fi necesare o serie de decizii medicale în funcție de fiecare caz în parte: posibilitatea necesității augmentarii (ajutării) travaliului cu substanțe sintetice stimulatoare a contracțiilor de tipul Oxitocinei, administrării intravenoase de medicamente (antibiotice, tocolitice, etc). În timpul travaliului poate fi recomandată monitorizarea fetală continuă sau discontinuă în funcție de perioada travaliului și de starea fătului.

  Nașterea. Expulzia fătului este de cele mai multe ori spontană dar există posibilitatea ca medicul să recurgă la folosirea instrumentelor obstetricale (forceps sau vacuum) pentru a grăbi nașterea, în cazul aparițiilor complicațiilor materne sau fetale. Epiziotomia nu se practică de rutină ci doar pentru a preveni rupturi importante la nivelul perineului sau rectului.

  După naștere. Monitorizarea atentă în sala de nașteri continuă și după naștere pentru a nu omite eventualele complicații. 

Tabelul urmator evidentiaza cele mai comune beneficii, riscuri si alternative pentru ambele tipuri de nastere. Unele beneficii si riscuri pot fi luate in considerare doar in cazul dumneavoastra, in functie de situatia medicala. Discutia cu medicul este foarte importanta pentru a intelege riscurile si beneficiile. 

NVDC – Nasterea vaginala dupa operatia cezariana
Potentiale beneficii
Riscuri si potentiale complicatii
Alternative 

Nasterea vaginala in general presupune mai putine riscuri decat operatia cezariana. Comparand cu operatia cezariana, NVDC are mai multe beneficii pentru mama:
 – Risc infectios mai mic
 – Pierderi mai mici de sange
 – Risc mic de tromboza (membre inferioare si plamani)
 – Sanse mici de leziuni ale vezicii urinare sau ale uterului
 – Mai putina durere dupa nastere
 – Spitalizare mai scurta
 – Recuperare mai rapida si reluarea activitatilor normale mai repede
 – Oportunitatea de a putea participa la nastere membrii familiei sau prietenii 

Potentiale beneficii ale NVDC pentrunou-nascut: risc mic de detresa respiratorie 

Pentru mama:
 – Sangerare 
 – Complicatii care pot necesita operatie cezariana (de notat ca operatia cezariana efectuata dupa debutul travaliului are mai multe riscuri decat cea facuta inainte de inceperea travaliului)
 – Ruptura uterina ( studiile arata ca se intampla la 1 caz din 200 sau la 0,5% din cazuri)
 – Histerectomie
Afectare cerebrala sau moarte (foarte rar)

Pentru nou-nascut: 
 –Nu exista riscuri crescute cu exceptia rupturii uterine ( pune in pericol fatul)

Nasterea prin operatie cezariana
De mentionat ca daca alegeti NVDC, puteti opta pentru operatia cezariana in orice moment.
OPERATIA CEZARIANA PROGRAMATA
Potentiale beneficii
Riscuri si potentiale complicatii
Alternative 
Daca optati pentru operatia cezariana programata potentialele beneficii sunt:
 – Se evita durerile din travaliu
 Comoditate (puteti programa nasterea)

Pentru mama,operatia cezariana este o interventie chirurgicala majora.
Comparand cu nasterea vagina, recuperarea este mai indelungata. De asemenea, daca aparitia complicatiilor in timpul operatiei presupune un risc mai mare pentru mama.
Posibilele complicatii pot fi:
 – Infectie
 – Necesitatea transfuzie sanguine
 – Lezarea vezicii urinare sau a altor organe
 – Trombembolism pulmonar sau tromboza la nivelul membrelor inferioare
 – Afectare cerebrala sau deces (foarte rar)
 – Creste probabilitate necesitatii operatiei cezariene la urmatoarele nasteri, fiecare cu un risc mai mare de complicatii

Pentru nou-nascut,riscurile si potentialele complicatii sunt: 
 risc crescut de detresa respiratorie
 somn profund dupa nastere daca mama primeste anestezie generala)

NVDC
  In cazul in care alegeti sa nasteti vaginal avand o operatie cezariana in antecedente si va incadrati in categoriile mentionate mai sus puteti gasi mai jos formularul de consimtamant informat care va este pus la dispozitie si in cadrul spitalului. Alte intrebari cu privire la NVDC le puteti adresa prin intermediul formularului de contact.
   *protocol si consimtamant informat privind nasterea vaginala dupa operatie cezariana (NVDC)