E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

Sef sectie Obstetrica: 

Şef secţie: Conf. Dr. Anca Maria Panaitescu,  Medic primar Obstetrica Ginecologie

Coordonator Bloc Operator Obstetrica: Dr. Radu Botezatu, Medic primar Obstetrica Ginecologie

Pana Stelian Dorin, Medic primar

Dr. Nestianu Liliana, Medic primar

Dr. Cane Eugen, Medic primar

Dr. Duta Simona Florentina, Medic primar

Dr. Mahfouz Khaled, Medic specialist

Dr. Popescu Ilioniu Florin, Medic primar

Dr. Vayna Ana-Maria, Medic primar

Dr. Varlas Valentin Nicolae, Medic primar

Dr. Voicu Iacoblev Denis, Medic specialist

Dr. Safta Veaceslav, Medic primar 

Dr. Safta Valentina, Medic specialist

Dr. Chirculescu Petru-Bogdan, Medic primar

Dr. Slabu Anca – Marina, Medic specialist

Dr. Mitroi – Costina Dana – Brîndusa, Medic primar

Dr. Cimpoca – Raptis Brîndușa – Ana, Medic specialist

Dr. Safta Valentina, Medic specialist

Asist. Sef Sandu Mihaela

Dotari:
-4 sali de travaliu individuale dotate corespunzator
-o sala de operatii – pentru operatii cezariene si interventii destinate mentinerii sarcinii (cerclaj)
-un salon pretravaliu- destinat gravidelor aflate la debutul travaliului unde se monitorizeaza bataile cordului fetal, tensiunea arteriala materna si contractiile uterine 
-un salon de consult preanestezic si pregatire preoperatorie
-un salon postoperator unde pacientele sunt supravegheate si mentinute 4-6 ore postoperator

-Ecograf portabil General Electric

-Cardiotocografe pentru monitorizare materno-fetala

   Sala de nasteri are 4 sali de travaliu dotate cu tehnologie moderna necesara urmaririi si desfasurarii in siguranta a oricaruit tip de travaliu, inclusiv a celor cu risc crescut . Pe durata travaliului gravidele sunt monitorizate atent de medici si moase (tensiune arteriala, contractii uterine dureroase, batai cardiace fetale) care le arata cum sa gaseasca cea mai confortabila pozitie in travaliu in vederea diminuarii durerii, diferite tipuri de respiratii in functie de momentul travaliului si le acorda un important sprijin psihologic

   Fiecare sala de travaliu este dotata cu un pat care se transforma in masa de nastere in momentul expulziei. Gravidele sunt monitorizate cardiotocografic (activitatea cardiaca fetala si contractiile uterine), in functie de caz, intermitent sau continuu.
In salile de travaliu pacienta poate fi acompaniata de partener, atunci cand situatia o permite. Interactiunea mama- nou nascut este incurajata imediat dupa expulzie.
Sala de operatii cezariene are toate dotarile necesare realizarii in conditii de siguranta a nasterilor operatorii, inclusiv a complicatiilor severe care pot aparea in cursul travaliului sau nasterii.
   Gravida este incurajata ca pe parcursul travaliului sa fie activa, putand folosi mingea sau scaunul special pentru travaliu. Moasele prezinta gravidelor pozitiile care pot fi adoptate pentru etapele travaliului, se folosesc metode naturale de calmare a durerii – muzica, apa calda, masaj. Pacientelor ce doresc un travaliu cu minimum de dureri li se ofera ca alternativa analgezia gazoasa (protoxid de azot si oxigen) precum si cea peridurala.
Sala de operatii cezariene se afla in imediata apropiere a salilor de travaliu, ceea ce face ca timpul de interventie in situatii de urgenta sa fie minim.

Sectia Obstetrica

-70 de paturi

dintre care 5 paturi  medicina materno-fetala
-3 etaje: -lehuze nou-nascuti prematuri
            -lehuze nasteri cezariene
            -lehuze nasteri spontane
-8 rezerve cu plata

   Sectia Lehuzie dispune de 65 de paturi si este organizata pe 3 etaje (nou-nascuti prematuri, operatii cezariene, nasteri spontane). Marea majoritate a saloanelor au 2 paturi, toate avand grup sanitar propriu. Exista de asemenea 8 rezerve cu plata in care pacientele beneficiaza de un confort hotelier sporit (un singur pat special, televizor, frigider, internet, grup sanitar propriu, aer conditionat).
   Durata medie de spitalizare in sectie lehuzie este de 2-3 zile, in functie de modul nasterii si de evolutia postpartum a mamei si a copilului.
Saloanele si rezervele sunt organizate in sistem rooming-in, cu patut pentru nou-nascut, astfel incat mamele pot avea copilul alaturi la scurt timp dupa nastere.
   La 2 ore dupa nasterea spontana proaspata mamica este transferata pe sectia de lehuzie unde este preluata si urmarita de catre echipa de asistente a sectiei. Acestea o vor invata treptat despre importanta alaptarii si o vor ajuta sa deprinda tehnicile de alaptare. Aceasta va fi incurajata sa petreaca cat mai mult timp alaturi de nou nascut si va fi invatata despre ingrijirile speciale din lauzie .


                                        Sectia Obstetrica Patologica

   In aceasta sectie sunt internate gravidele cu diverse afectiuni asociate sarcinii sau sarcini cu risc obstetrical crescut care necesita investigatii, supraveghere si tratament de specialitate (hipertensiune gestationala, preeclampsie, diabet gestational necontrolat, amenintare de nastere prematura, izoimunizare in sistem Rh, placenta jos inserata sau praevia, etc). Ingrijirea sarcinii cu risc obstetrical crescut(patologie indusa de sarcina sau asociata sarcinii) se realizeaza sub stricta supraveghere a medicilor de pe sectie sau a echipei de garda. Monitorizarea se poate efectua atat la patul bolnavei cat si in celelalte servicii specializate ale spitalului. Intotdeauna cand este cazul se organizeaza consultul interdisciplinar.
   Conduita diagnostica si terapeutica in spitalul nostru se bazeaza pe aplicarea protocoalelor de buna practica clinica, Spitalul Filantropia fiind implicat in initierea si elaborarea Ghidurilor de conduita in obstetrica si Ginecologie in Romania. In cazurile medicale deosebite deciziile de conduita se iau in consens de echipa formata din obstetrician-neonatolog-anestezist-medic de laborator.