E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

Compartimentul de Medicina Materno-Fetala

Medici cu competenta in medicina materno fetala
Dr. Alina Veduta                                                                                                     

Sef de Lucrari Dr. Anca Simionescu
Conf. Dr. Panaitescu Anca Maria, Director Medical                               
Dr. Ana-Maria Vayna, Medic primar
Dr. Florin Popescu Ilioniu, Medic primar
Dr. Simona Florentina Duta, Medic primar

Departamentul de Medicina Materno-Fetala este unul din proiectele de dezvoltare de la Spitalul Filantropia din Bucureşti, proiecte iniţiate şi coordonate de directorul spitalului, Profesor Dr. Gheorghe Peltecu. Acest proiect se desfoşoară în colaborare directă cu Profesorul Kypros Nicolaides şi Fundaţia de Medicină Fetală (FMF – Fetal Medicine Foundation) de la Londra, lideri mondiali în domeniul ecografiei obstetricale şi al evaluării precoce a sarcinii (screening de trimestrul I).

În Departamentul de Medicină Fetală de la Spitalul Filantropia puteţi beneficia atât de ecografiile de rutină necesare în sarcina normală, ecografii pe care le însoţim de explicaţii, într-un mediu prietenos de care se pot bucura şi familiile viitoarelor mămici, cât şi de consult şi urmărire la cel mai înalt standard profesional, în cazul sarcinilor cu risc şi al sarcinilor cu probleme fetale. De asemenea, în department se efectuează manevre diagnostice invazive, atât în trimestrul al II-lea de sarcină (amniocenteză), dar, mai ales, la sfârşitul trimestrului I (biopsie de vilozităţi coriale – CVS).
Ecografiile de trimestrul I şi de trimestrul al II-lea sunt examene complementare (ele se completeaza reciproc) şi, de aceea, este benefic pentru gravidă să le efectueze în acelaşi sistem. Serviciul nostru este organizat astfel încât gravidele examinate la noi să poată beneficia de amândouă ecografiile – numărul de locuri repartizate pentru trimestrul I si pentru trimestrul al II-lea sunt egale.
 
Numărul de locuri disponibile pentru ecografii este, din păcate, limitat. De aceea, nu putem garanta pacientelor care NU au făcut ecografia de trimestrul I în Departamentul nostru că pot beneficia de ecografia de trimestrul al II-lea în Departament. 


Programari si acte necesare:

  • Programare Ecografie Trimestrul 1: Pentru ecografia de trimestrul I, în Departamentul de Medicina Materno-Fetală, este necesară programare telefonica la numarul +40 372 922 081  (de Luni pana Vineri între orele 8 – 14).
  • Programare Ecografie Trimestrul 2: Programările pentru ecografiile de trimestrul al II-lea se efectuează direct în Departament, imediat după ecografia de trimestrul I. 
  • Programare Ecografie Trimestrul 3 doar cu recomandarea medicului
  • Pentru ecografiile de second opinion (la sarcini diagnosticate cu malformaţii sau alte probleme), vă rugăm să ne contactaţi la int. 262 (L-V, 8-13).

Documente necesare:
 Carte de identitate
 Bilet de trimitere Medic de Familie
 Card de asigurat (Adeverinta CASMB, in lipsa cardului sau in cazurile de co-asigurati)
 

Ecografii în sarcină: trimestrele I, II

Ecografia de trimestrul I. Translucenţa nucală
Cel mai cunoscut rol al ecografiei de trimestrul I este estimarea riscului genetic (a riscului pentru sindromul Down), care include măsurareatranslucenţei nucale, la 11 – 13+6 săptămâni de sarcină. De fapt, rolurile examenului ecografic în trimestrul I sunt multiple şi foarte importante: stabilirea numărului de feţi şi a viabilităţii lor, evaluarea factorilor de risc pentru majoritatea problemelor importante care pot apărea în cursul sarcinii. La aproximativ 12 de săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există sau nu defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida). 
Uneori, ecografia de trimestru I evidenţiază probleme, inclusiv oprirea în evoluţie a sarcinii. Este în interesul pacientelor (şi de ajutor pentru medici) să afle despre aceste probleme cât mai devreme în sarcină.

Din octombrie 2009, protocolul FMF este aplicat în evaluarea sarcinilor în trimestrul I, la Spitalul Filantropia. Acest program public se adresează tuturor gravidelor din Bucureşti şi din ţară, la vârsta de sarcină de 11 – 13+6 săptămâni.
Prin acest protocol de evaluare în trimestrul I se asigură:
datarea sarcinii şi evaluarea morfologică precoce;
evaluarea translucenţei nucale şi a celorlalţi markeri pentru sindromul Down (osul nazal, valva tricuspidă, ductul venos) și calculul de risc genetic;
evaluarea riscului pentru afecţiuni hipertensive şi restricţie de creştere fetală.
Protocolul constă, practic, din prelevarea unei probe de sânge la 10 – 11 săptămâni de gestaţie şi dintr-un examen ecografic detaliat, cu interpretarea combinată a rezultatelor biochimice şi ecografice, la 11 – 14 săptămâni de gestaţie.

Ecografia de trimestrul al II-lea. Evaluarea morfologiei fetale
Ecografia de trimestrul al II-lea este cunoscută drept „ecografie morfologică” deoarece presupune evaluarea detaliată a morfologiei (anatomiei) fetale. La aproximativ 22 de săptămâni de sarcină, copilul are mărimea potrivită pentru examinarea optimă a părţilor corpului. Ecografia de trimestrul al II-lea este, de cele mai multe ori, un moment plăcut, când viitoarea mămică şi familia află că fătul s-a dezvoltat normal şi când se pot vedea imagini clare ale feţei copilului, inclusiv în reconstrucţie 3D/4D. Trebuie înţeles însă că această ecografie rămâne, în esenţă, un examen medical important, care presupune concentrare din partea medicului şi răbdare din partea pacientei. Examinarea 3D/4D aduce rareori informații de interes medical, în plus faţă de examinarea 2D, ci reprezintă doar o modalitate de a obţine imagini mai uşor de interpretat de către viitorii părinţi. 
Rareori, acest examen evidenţiază defecte structurale fetale, cum ar fi malformaţii cardiace congenitale. Surprizele neplăcute la acest examen sunt cu atât mai puţin probabile cu cât evaluarea din trimestrul I a fost mai corectă şi mai detaliată. 


Este important să faceţi ecografiile de sarcină la vârsta gestaţională corectă. Programaţi-vă din timp!

Informaţi-vă despre sarcină din surse profesioniste!
Adresaţi-vă cât mai devreme medicului dumneavoastră sau direct la Departamentul de Medicină Fetală de la Spitalul Filantropia, pentru a beneficia de programul de screening de trimestrul I!