E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia

1811: Istoria spitalului Filantropia este legata de numele Dr Constantin Caracas. Roman macedonean, absolvent al Universitatii din Viena, Dr Caracas se reintorce in Bucuresti si incepe sa practice medicina alaturi de tatal sau, Dr. Dimitrie Caracas. 
Constantin Caracas, in calitatea sa de medic al orasului Bucuresti, a initiat si organizat construirea Spitalului Filantropia. Cronologic al treilea spital al Bucurestiului, dupa Coltea si Pantelimon, Spitalul Filantropia s-a numit initial Spitalul Mavrogheni, sau al Iubirii de oameni, sau al Filantropiei.

Dr Constantin Caracas a propus Marelui logofat Grigore Baleanu, aga al politiei orasului Bucuresti, deschiderea unei subscriptii publice in vederea infiintarii unui spital pentru „ingrijirea atator bolnavi fara mijloace, fagaduindu-ma si eu, sa-i caut fara plata, toata viata mea”.
La subscriptia publica ceruta de Dr Caracas au participat Grigore Baleanu- cu bani, materiale de constructie si locul de langa Cismeaua Mavrogheni, Banul Radu Golescu, Logofatul Gheorghe Golescu, Baneasa Safta Brancoveanu, Vornicul Nicolae Vacarescu si generalul Kutuzov. 

1813: incepe constructia spitalului pe actualul loc, initiata printr-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea.
Spitalul Filantropia era la acea vreme un modern stabiliment, construit prin contributie publica si menit sa „primeasca bolnavi de ambele sexe, fara nici o deosebire de religie, rasa, nationalitate sau patima” si fara plata. 
1881-1883: Eforia Spitalelor Civile a construit in curtea Spitalului Filantropia un nou local al Maternitatii, cu 120 paturi. 
1891: S-a construit o cladire in care s-a amenajat o spalatorie mecanica, folosita de toate spitalele. 
1892: S-a introdus iluminatul electric.
1898: s-a construit pavilionul B, numit si Sanatoriul Protopopescu.
Maternitatea Filantropia poate fi considerata leaganul obstetricii romanesti. Pe langa maternitate, aici a functionat si Scoala de moase.
In Maternitatea Filantropia au activat medici care reprezinta istoria obstetricii in Romania.
Unul dintre primii a fost Stefan Capsa. Licentiat al Facultatii de medicina din Viena, Dr. Capsa a condus catedra de obstetrica de la Maternitatea Filantropia pana in 1885, anul mortii sale. El a introdus foaia de observatie clinica si a efectuat primele statistici. Are meritul de a fi organizat invatamantul universitar obstetrical. 
Lui i-a urmat profesorul Dumitru Draghiescu care a condus clinica obstetricala pana in 1912. El a introdus asepsia si antisepsia si a scazut semnificativ incidenta infectiei puerperale. 
1910-1911: A functionat ca professor suplinitor de teorie obstetricala Dr. Zaharescu-Karaman. 
1912: Urmeaza la aceasta catedra Prof. N. Gheorghiu, pana in anul 1937. Absolvent al Facultatii de medicina din Paris si fost intern al profesorilor Tarnier, Pozzi si Budin, el a introdus la Maternitatea Filantropia un spirit stiintific si o organizare exemplara. Numele spitalului a fost schimbat in Institutul de Obstetrica Filantropia. Profesorul N. Gheorghiu a fost un intemeietor de scoala. El a introdus chirurgia in obstetrica, a infiintat „Revista de obstetrica, ginecologie si puericultura” si a organizat primele congrese de obstetrica si ginecologie. 

 

Ginecologia a intrat destul de tarziu intre disciplinele Facultatii de medicina din Bucuresti, si anume in 1898, primul profesor fiind George Assaky.
In 1917 Dr Constantin Daniel este numit docent de clinica ginecologica si tine cursuri libere de ginecologie la spitalul Filantropia. Abia in 1920 se infiinteaza clinica de ginecologie, iar Prof. C. Daniel devine primul sef al scolii ginecologice.
1938: Prin modificarea Legii invatamantului se decide contopirea obstetricii cu ginecologia in cadrul a trei clinici: Filantropia, Coltea si CFR Steaua
1942-1952: Clinica Filantropia este condusa de Prof. Dumitru Savulescu
1952: La conducerea clinicii Filantropia a venit Prof. Eugen Aburel. A absolvit Facultatea de medicina din Iasi si s-a specializat in obstetrica si ginecologie la Paris, lucrand in serviciile profesorilor Brindeau si Le Lorier. A efectuat cercetari in Departamentul de fiziologie al Universitatii Sorbona. S-a pensionat in 1969. A fost o personalitate remarcabila a obstetricii si ginecologiei romanesti, fiind membru de onoare a numeroase societati stiintifice internationale, iar in 1968 a fost ales membru correspondent al Academie Franceze de Medicina. Pentru meritele sale stiintifice deosebite Prof. Aburel a primit ordinul „Les Palmes Academiques” oferit de guvernul francez in 1973. Dintre contributiile sale remarcabile mentionam studiile privind inervatia uterului, mecanismul durerii in travaliu, analgezia peridurala continua in travaliu, cervicectomia in tratamentul formelor incipiente ale cancerului de col uterin.
A fost autorul unei monografii dedicate tuberculozei genitale publicate in editura Masson din Paris.
Profesorului Aburel i-a urmat pentru o scurta perioada la conducerea clinicii Conf. Vlad Vasiliu .

1970 – 1978: sef de  clinica este Conf. Dr. Traian Rebedea

1977-1990: director de  spital este Conf. Dr. Ion Lemnete

1978-1994: sef de clinica este Conf. Dr. Ion Lemnete

1990-1994: director de spital este Dr. Sihota Stefan

1994-2000, 2004-2007: seful clinicii este Conf. Dr. Pelinescu-Onciul( care a fost si director intre 1999-2000); centrul national pentru programul de studii complementare pentru supraspecializarea in Medicina Materno-Fetala 2005-2012

2000: la conducerea clinicii de medicina generala este numit Conf. Gheorghe Peltecu.

2002:  seful clinicii (Prof. Gheorghe Peltecu)  este numit  director spital (pana in 2018) si continua lucrarile (demarate de fostul director dr. Mercut Petru) cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Administratiei Spitalelor din Sectorul 1, lucrarile de consolidare si modernizare ale spitalului, primele de la constructia sa in urma cu 122 ani.
In prezent spitalul are 206 paturi si pastreaza organizarea sa traditionala. De asemenea s-au pus bazele unui department modern de medicina materno-fetala cu multe ecografe performante. In spital s-a dezvoltat o activitate sustinuta si recunoscuta de chirurgie ginecologica oncologica , inclusiv de diagnosticare si tratare a cancerului mamar, precum si de chirurgie laparoscopica ginecologica. Departamentul de neonatologie are o unitate de terapie intensiva cu posibilitati de ingrijire a prematurilor de gradul 3 si 4.

Cinica universitara are un numar de 6 cadre didactice.
Spitalul Clinic Filantropia este o unitate de gradul III in specialitatea obstetrica si ginecologie.
Spitalul Filantropia, „opera Dr. Constantin Caracas” , primul spital modern civil, are o valoare istorica, arhitectonica si institutionala incontestabila. Mentinerea, restaurarea si integrarea vechilor cladiri intr-o arhitectura moderna reprezinta un act civic de regasire a trecutului.

01.10.2013 – Aniversare Bicentenar Spitalul Clinic Filantropia
Cu noi a început istoria obstetricii si ginecologiei si tot noi am fost primul spital modern civil din Romania. 
Dupa
 200 de ani de existenta, Filantropia este cel mai modern si mai performant spital public de obstetrica si ginecologie din România, cu traditie, prezent si viitor. 
V
ă invitam sa celebram împreună bicentenarul nostru, un moment în care ne vom reaminti pagini din istoria Spitalului Filantropia, cu privirea îndreptată spre viitor. 
Conferinta de presa
 are loc marti, 1 octombrie, începând cu ora 11.00, la Spitalul Filantropia (Blvd. Ion Mihalache nr. 11, Sector 1, Bucuresti). 
Invitati speciali: Domnul Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, Domnul Sorin Mircea Oprescu, Primarul Capitalei si
 Domnul Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1. 
Prezenta dumneavoastra
 ne onoreaza! 
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.