E-mail: office@spitalulfilantropia.ro

AdresăBulevardul Ion Mihalache 11-13, București 011171  

Servicii oferite de Sectia de Neonatologie

    In cazul in care nou-nascutul nu are probleme la nastere, acesta va sta pe Sectia de Neonatologie intr-un salon de copii dupa care, la solicitarea mamei, copilul va putea sta in salon cu mama, toate saloanele de mame beneficiind de conditii de Rooming-in.

Pe parcursul sederii in Maternitatea noastra, copilul va beneficia de urmatoarele servicii medicale: 
Examen clinic efectuat de un medic specialist sau primar in neonatologie sau pediatrie 
Controlul la intervale regulate al starii generale a copilului, efectuat de asistenta de neonatologie 

Vaccinarea noului nascut
   Vaccinul antihepatita B se efectueaza imediat dupa nastere , urmatoarele rapeluri sunt in mod normal la 2 si la 6 luni de viata. In cazul copiilor nascuti din mame cu hepatita B sau purtatoare de AgHBS urmatoarele rapeluri sunt la 1 si 6 luni.
Vaccinul antituberculoza (BCG) se efectueaza de obicei in ziua externarii la toti nou-nascutii cu greutate mai mare de 2300g. Vaccinul se efectueaza in treimea superioara a bratului stang. Cicatricea postvaccinala trebuie monitorizata de medicul de familie.

Teste pentru boli rare metabolice

   In spitalul Filantropia toti nou-nascutii sunt testati pentru a detecta prezenta a doua boli metabolice rare, respectiv fenilcetonurie si hipotiroidism congenital.
Testarea consta in prelevarea de sange din calcai sau deget si se face de obicei dupa doua zile de la inceperea alimentatiei naturale, dar nu mai tarziu de primele zece zile de la nastere.

Sectia de Terapie Intensiva
   Pentru nou-nascutii care necesita o ingrijire medicala deosebita dupa nastere, maternitatea noastra este dotata cu o Sectie de Terapie Intensiva moderna, echipata cu aparatura de ultima generatie, unde colectivul medical special instruit este gata sa trateze posibilele afectiuni ale noului-nascut. 
Aproximativ 10% din copiii nascuti in maternitate, vor necesita internarea (de cele mai multe ori de scurta durata) in sectia de terapie intensiva pentru diverse motive.
   Spitalul Clinic Filantropia detine o unitate de terapie intensiva de nivel 3 cu 14 paturi, 4 ventilatoare mecanice, 2 sisteme de ventilatie de tip SiPAP, 6 sisteme de ventilatie de tip N-CPAP, incubatoare performante de ultima generatie, ecograf portabil, monitoare cardio-respiratorii, pulsoximetre, aparat de radiologie, mico-analizor de gaze sanguine.
Majoritatea copiilor internati pe sectia de terapie intensiva se vor intoarce alaturi de mamele lor dupa cateva ore sau zile de observatie si teste. Cu toate acestea, nou-nascutii prematuri (avand varsta de gestatie <37 sapt) sau cu greutate mica la nastere (<2500g) vor avea o stationare mai prelungita pe sectia de terapie intensiva.
Copiii mai mari sunt de obicei internati pe sectia de terapie intensiva pentru complicatii legate de procesul nasterii. Unii au nevoie de oxigen suplimentar pana se resoarbe lichidul care se afla in plamani in viata intrauterina. Altii, au nevoie de tratament cu antibiotice ca urmare a unei infectii materno-fetale, mai ales la mamele cu membrane rupte mult timp sau cu febra in travaliu. De obicei daca dupa 24-48 de ore de la nastere, copilul are stare generala buna, este alert si se alimenteaza bine, se transfera din sectia de terapie intensiva pe sectia de nou-nascuti normoponderali (fara probleme).
Pentru copiii prematuri, durata internarii in sectia de terapie intensiva depinde de greutatea la nastere si de gradul de imaturitate. Ca o regula generala, momentul externarii este apropiat de momentul cand copilul ar fi trebuit sa se nasca. Astfel copiii nascuti in jur de aproximativ 35 de saptamani – varsta de gestatie, pot sta cateva zile pana la o saptamana in sectia de terapie intensiva, in timp ce, cei nascuti in jur de aproximativ 28 de saptamani – varsta de gestatie pot sta in sectia de terapie intensiva si 10-12 saptamani.

Atat timp cat copilul sta pe sectia de terapie intensiva el este ingrijit de: 
medici specializati in neonatologie si pediatrie 
asistente de neonatologie 
psiholog 
asistent social 
fizioterapeut
De asemenea, un doctor oftalmolog ii va consulta pe toti copiii cu risc.

Reguli de vizitare a nou-nascutilor din terapie intensiva
   Parintii sunt bineveniti sa vada si sa sustina nou-nascutul aflat in terapie intensiva, dar avand in vedere specificul acestei sectii este important sa se respecte urmatoarele reguli:
Veti fi rugati sa parasiti terapia intensiva cand: 
medicul curant efectueaza vizita 
se face schimbul de tura 
este o urgenta medicala 
se efectueaza o procedura la copilul dumneavoastra sau la alt copil
Nu este permisa intrarea mai multor vizitatori in acelasi timp pe sectie.
Trebuie respectata intimitatea celorlalti pacienti.
Spalatul pe maini la intrarea pe sectie este obligatoriu.
La intrarea pe sectie va rugam se inchideti telefonul mobil.

Cantarirea zilnica a copilului 
Efectuarea toaletei copilului: se efectueaza la fiecare 3 ore ziua, si la 6 ore noaptea 
Vaccinarea nou-nascutului contra Hepatitei B si contra tuberculozei (BCG) 
Testarea nou-nascutului pentru boli metabolica rare (ex: fenilcetonurie, hipotiroidism congenital)

Examenul clinic al nou-nascutului
   Examenul clinic al nou-nascutului va fi efectuat de medicul specialist sau primar de neonatologie sau pediatrie. Este efectuat imediat dupa nastere si apoi cel putin odata pe zi pe toata perioada de sedere in maternitate.
Examinarea clinica a nou-nascutului este foarte importanta si are scopul de a depista cat mai devreme anumite conditii patologice ce pot afecta nou-nascutul.
Examenul clinic consta printre altele in ascultatia zgomotelor cardiace ale nou-nascutului, examen pulmonar si abdominal, examenul soldurilor, masurarea perimetrului cranian, masurarea greutatii si a lungimii copilului.
Dupa examenul clinic al noului nascut, medicul curant al copilului va va informa despre starea copilului si daca este cazul efectuarii altor teste paraclinice sau alte consulturi interdisciplinare.
   Va rugam sa tineti cont ca in ciuda unui examen clinic minutios unele stari patologice ale nou-nascutului nu pot fi detectate din primele zile de viata. De aceea odata externat copilul este necesar sa fie examinat si luat in evidenta de medicul de familie.

Compartimentul Prematuri – dispune de 15 locuri. Saloanele sunt dotate cu incubatoare/patuturi, sisteme de monitorizare cardiorespiratorie, pulsoximetrie, sisteme de asigurare a oxigenoterapiei. Saloanele sunt organizate pentru crearea unui circuit funcțional necesar profilaxiei infecțiilor nozocomiale. Accesul mamelor este permis la orele de alimentatie a nou nascutilor (mamele pot participa direct la alimentarea si ingrijirile de rutina).
Conduita diagnostica si terapeutica in sectia de neonatologie este bazata pe protocoale de buna practica clinica.